Strategies for exports of Mexican companies in the food industry vis a vis COVID-19
Main Article Content
Abstract
The restriction or suspension of activities due to the COVID-19 pandemic has affected sectors of economic activity around the world, and the food sector has not been the exception. The research aims to analyze the export strategies implemented by Mexican exporting companies in the food industry that faced COVID-19. The information was collected through a survey with the application of a questionnaire. In the methodology, the population of Mexican agro-export producers from the MexBest (n/d) directory was identified, Cronbach’s Alpha test was carried out to evaluate the reliability of the instrument, and the representative sample size of MexBest (n/d) agro-exporting producers was determined. The results are presented through descriptive statistics, finding that 85 % of Mexican agro-export producers are planning, developing and/or implementing of export strategies.
Downloads
PLUMX Metrics
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
References
Altamirano, Á., Azuarra, O. y González, S. (2020). ¿Cómo impactará la COVID-19 al empleo? Posibles escenarios para América Latina y el Caribe. Banco Interamericano de Desarrollo (BID). https://publications.iadb.org/publications/spanish/document/Cómo_impactará_la_COVID-19_al_empleo_Posibles_escenarios_para_América_Latina_y_el_Caribe.pdf
Banco de México. (2020). Reporte sobre las economías regionales, enero-marzo 2020. Banco de México. https://www.banxico.org.mx/publicaciones-y-prensa/reportes-sobrelas-economias-regionales/%7BAC9C8A70-ECC0-7B77-EE44-BE087567CB83%7D.pdf
Banco de México. (2021). «Impacto de la Pandemia de COVID-19 en la Actividad Económica Sectorial en México y Estados Unidos». (Extracto) Banco de México. Informe trimestral octubre-diciembre de 2020, Recuadro 2, 33-36. https://www.banxico.org.mx/publicaciones-y-prensa/informes-trimestrales/recuadros/%7BDA917798-4324-FE92-BED8-68E8A67CF09D%7D.pdf
Blanco, C. (2015). Encuesta y estadística: modelos de investigación cuantitativa en Ciencias Sociales y Comunicación. Editorial Brujas.
Cardoso V., C. E. (2018). «¿A dónde exportan las empresas y por qué eligen ese mercado de destino? Un análisis para el caso de México» (pp. 154-172). En Gasca
Zamora, J. Perspectivas teóricas, globalización e intervenciones públicas para el desarrollo regional, la metropolización y la sostenibilidad, vol. I. UNAM. http://ru.iiec.unam.mx/4220/
Carpio P., S. del, Galicia M., S., León V., I., Bautista V., L., Dorantes F., M. F., Merixell T., G. y Sánchez S., P. (2021). «Artesanas y artesanos en México y Guatemala, retos y estrategias en contexto de pandemia». Jóvenes en la Ciencia, 10, 1-13.
https://www.jovenesenlaciencia.ugto.mx/index.php/jovenesenlaciencia/article/view/3437
Comisión Federal de Competencia Económica (Cofece). (2015). Reporte sobre las condiciones de Competencia en el Sector Agroalimentario. Cofece. https://www.cofece.mx/reporte-sobre-las-condiciones-de-competencia-en-el-sector-agroalimentario-2/
Decision Analyst STATS 2.0 (s/f). (Software) Decision Analyst. https://www.decisionanalyst.com
Encuesta Nacional Agropecuaria (ENA). (2019). Encuesta Nacional Agropecuaria 2019. https://www.inegi.org.mx/programas/ena/2019/#Tabulados
Escandón B., D. M. y Hurtado A., A. (2014). «Factores que influyen en el desarrollo exportador de las pymes en Colombia». Estudios Gerenciales, 30 (131), 172-183. https://doi.org/10.1016/j.estger.2014.04.006
Espinach R., M. (2018). «Estrategia de negocios para exportar productos agrícolas desde Costa Rica». Revista Nacional de Administración, 9 (1), 159-177. https://doi.org/10.22458/rna.v9i1.2107
Espinoza A., J. de J., Ramírez M., A., Guerrero R., L. y López C., S. (2017). «Estrategias, alianzas y portafolio de negocios para desarrollar la competitividad del cultivo del melón en la Comarca Lagunera, México». Nova Scientia, 9 (19), 441-463. https://doi.org/10.21640/ns.v9i19.990
Food and Agriculture Organization (FAO) y Comisión Económica para América Latina (Cepal). (2020a). «Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe: Comportamiento del comercio durante la crisis». Boletín FAO/Cepal, 12. FAO. https://doi.org/10.4060/cb0583es
Food and Agriculture Organization (FAO) y Comisión Económica para América Latina (Cepal). (2020b). «Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe. Riesgos que amenazan el comercio internacional». Boletín FAO/Cepal, 3. https://doi.org/10.4060/ca8975es
Food and Agriculture Organization (FAO) y Comisión Económica para América Latina (Cepal). (2021). «Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe. Digitalización de la agricultura para la transformación inclusiva de sociedades rurales». Boletín FAO/Cepal, 18, 1-19. https://www.cepal.org/fr/node/53992
García-García, J. A., Reding-Bernal, A. y López-Alvarenga, J. C. (2013). «Cálculo del tamaño de la muestra en investigación en educación médica». Investigación en Educación Médica, 2 (8), 217-224. https://doi.org/10.1016/s2007-5057(13)72715-7
González A., J. y Pazmiño S., M. (2015). «Cálculo e interpretación del Alfa de Cronbach para el caso de validación de la consistencia interna de un cuestionario, con dos posibles escalas tipo Likert». Revista Publicando, 2 (1), 62-67. https://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:0168-ssoar-423821
González P., J. L., Navarro A., M. y Peña L., I. (2010). «Internacionalización de empresas jóvenes innovadoras en España». Revista Europea de Dirección y Economía de la Empresa, 19 (2), 61-81.
Gray, R. S. (2020). «Agriculture, transportation, and the COVID-19 crisis». Canadian Journal of Agricultural Economics, 68 (2), 239-243. https://doi.org/10.1111/cjag.12235
Hernández-Sampieri, R., Fernández-Collado, C. y Baptista-Lucio, P. (2014). «Selección de la muestra» (pp. 170-191). En Metodología de la investigación. McGraw-Hill.
Ilchenko, T. y Bezugla, L. (2019). «Trends and Priorities Change in the European Agricultural Products Market». Investytsiyi: Praktyka Ta Dosvid, (24), 35-42. https://doi.org/10.32702/2306-6814.2019.24.35
International Monetary Fund (IMF). (2021). «Policy Responses to COVID-19. Policy Tracker». https://www.imf.org/en/Topics/imf-and-covid19/Policy-Responses-to-COVID-19#M
Instituto Nacional de Estadística y Geografía (Inegi). (2020). «Indicadores del sector manufacturero: cifras durante abril de 2020» (comunicado de prensa núm. 274/20). https://www.inegi.org.mx/contenidos/saladeprensa/boletines/2020/emim/emim2020_06.pdf
Ireta-Paredes, A. R., Pérez-Hernández, P., Bautista-Ortega, J. y Rosas-Herrera, E. L. (2018). «Análisis de la red de valor Calabaza Chihua (Cucurbita Argyrosperma Huber) en Campeche, México». Agrociencia, 52 (1), 151-167.
Jagtap, S., Bader, F., Garcia-Garcia, G., Trollman, H., Fadiji, T. y Salonitis, K. (2021). «Food Logistics 4.0: Opportunities and Challenges». Logistics, 5 (2), 1-19. https://doi.org/10.3390/logistics5010002
Lin, B. y Zhang, Y. Y. (2020). «Impact of the COVID-19 pandemic on agricultural exports». Journal of Integrative Agriculture, 19 (12), 2937-2945. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(20)63430-X
Loera, J. y Banda, J. (2017). «Industria lechera en México: parámetros de la producción de leche y abasto del mercado interno». Revista de Investigaciones Altoandinas, 19 (4), 419-426.
Martínez-Franco, A. V., Aguilera-Pérez, C. A., Juárez-Landa, A., Hernández-Ruiz, J., Ruiz-Nieto, J. y Mireles-Arriaga, A. I. (2021). «Percepción e impacto del COVID-19 en el sector agroalimentario del estado de Guanajuato». Jóvenes en la Ciencia, 10, 1-9. https://www.jovenesenlaciencia.ugto.mx/index.php/jovenesenlaciencia/article/view/3374
Martner P., C. D. (2021). «Reorganización logística y espacial de las cadenas de suministro marítimo-portuarias en México: entre el neoproteccionismo comercial yla pandemia del COVID-19». Revista Transporte y Territorio, 25, 10-29. https://doi.org/10.34096/rtt.i25.10955
MexBest. (s/f). Directorio de Agroexportadores. MexBest/SAGARPA. https://www.mexbest.com/index
Moyano E., E. (2020). «El sector agroalimentario después de la COVID-19». Distribución y Consumo, 2, 14-22. https://www.mercasa.es/media/publicaciones/278/El_sector_agroalimentario_despues_de_la_COVID-19.pdf
Naciones Unidas (NU) y Comisión Económica para América Latina (Cepal). (2020). Los efectos del COVID-19 en el comercio internacional y la logística. Cepal, agosto, 24. https://repositorio.cepal.org/handle/11362/45877
Naciones Unidas (NU) y Comisión Económica para América Latina (Cepal). (2021). Estudio Económico de América Latina y el Caribe 2021: Dinámica laboral y políticas de empleo para una recuperación sostenible e inclusiva más allá de la crisis del COVID-19. Santiago de Chile. Recuperado de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/47192/16/S2100393_es.pdf
Ojeda P., R. K. (2020). «Desarrollo de un Modelo de Gestión de Inventarios enfocado a la Cadena de Suministro. Universidad Autónoma de Nuevo León». Tesis para obtener el grado de Maestría en Logística y Cadena de suministro. Universidad Autónoma de Nuevo León. http://eprints.uanl.mx/21985/1/1080315237.pdf
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) y Food and Agriculture Organization (FAO). (2020). OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029. FAO, Rome/OECD Publishing. https://www.fao.org/documents/card/en/c/ca8861en/
Porter, M. E. (1990). «The Competitive Advantage of Nations». Harvard Business Review, marzo-abril, 71-91. http://www.economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitive_advantage_of_nations.pdf
Porter, M. E. (2011). «¿Qué es estrategia?». Harvard Business Review, 74 (6), 100-117.
https://www.ucipfg.com/Repositorio/MAES/MAES-03/Unidad1/ESTRATEGIA%20MPORTER%202011.pdf
Poudel, P. B., Poudel, M. R., Gautam, A., Phuyal, S., Tiwari, C. K., Bashyal, N. y Bashyal, S. (2020). «COVID-19 and its Global Impact on Food and Agriculture». Journal of Biology and Today’s World, 9 (5), 221-225. https://www.iomcworld.org/articles/covid19-and-its-global-impact-on-food-and-agriculture.pdf
Pratt, L. y Ortega, J. M. (2019). Agricultura protegida en México: Elaboración de la metodología para el primer bono verde agrícola certificado. Banco Interamericano de Desarrollo (BID). http://dx.doi.org/10.18235/0001705
Ramírez, H. J. J. y Avitia, R. J. A. (2020). «El sector agroalimentario en México, una senda contradictoria» (pp. 715-728). En Gasca Zamora, J. y Hoffmann Esteves, H., Factores críticos y estratégicos en la interacción territorial. desafíos actuales y escenarios futuros, Amecider-UNAM. http://ru.iiec.unam.mx/5256/1/AMECIDERVolumenI2020.pdf
Rosales-Soto, A. y Arechavala-Vargas, R. (2020). «Agricultura inteligente en México: Analítica de datos como herramienta de competitividad». VinculaTégica EFAN, 2(6), 1415-1427.
Sarmiento del Valle, S. (2014). «Estrategias de internacionalización y globales para países en desarrollo y emergentes». Revista Dimensión Empresarial, 12 (1), 111-138.
Seleiman, M. F., Selim, S., Alhammad, B. A., Alharbi, B. M. y Juliatti, F. C. (2020). «Will Novel Coronavirus (COVID-19) Pandemic Impact Agriculture, Food Security and Animal Sectors?». Bioscience Journal, 36 (4), 1315-1326. https://doi.org/10.14393/BJ-v36n4a2020-54560
Shrestha, N., Shad, M. Y., Ulvi, O., Khan, M. H., Karamehic-Muratovic, A., Nguyen, U. S. D. T.et al. (2020). «The impact of COVID-19 on globalization». One Health, 11, 1-9. https://doi.org/10.1016/j.onehlt.2020.100180
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2020). Estadística de la Producción Agrícola de 2020. Recuperado el 5 de octubre de 2021 de: http://infosiap.siap.gob.mx/gobmx/datosAbiertos.php
Siche, R. (2020). «What is the impact of COVID-19 disease on agriculture?». Scientia Agropecuaria, 11 (1), 3-6. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.00
Sistema de Clasificación Industrial de América del Norte (SCIAN). (2018). Instituto Nacional de Geografía y Estadística (INEGI). https://www.inegi.org.mx/app/scian/
Tuapanta D., J. V., Duque V., M. A. y Mena R., A. P. (2017). «Alfa de Cronbach to validate a questionnaire for the use of ict in university teachers». MktDescubre, 1 (10), 37-48. http://revistas.espoch.edu.ec/index.php/mktdescubre/article/view/141
Valencia S., K., Duana Á., D. y Hernández G., T. J. (2017). «Estudio del mercado de papaya mexicana: un análisis de su competitividad (2001-2015)». Suma de Negocios, 8 (18), 131-139. https://doi.org/10.1016/j.sumneg.2017.10.002
Vilaboa-Arróniz, J., Platas-Rosado, D. E. y Zetina-Córdoba, P. (2021). «El reto del sector rural de México ante la COVID-19». Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 66 (242), 419-442. https://doi.org/10.22201/fcpys.2448492xe.2021.242.77322
Weller, J. (2020). La pandemia del COVID-19 y su efecto en las tendencias de los mercados laborales. NU, Cepal. https://www.cepal.org/es/publicaciones/45759-la-pandemia-covid-19-su-efecto-tendencias-mercados-laborales
World Integrated Trade Solution (WITS). (2022). «Mundo Alimentos exportación. Valor del comercio (en miles de US$). Por país y región. 1999-2019». WITS. https://wits.worldbank.org/CountryProfile/es/Country/WLD/StartYear/1999/EndYear/2019/
TradeFlow/Export/Indicator/XPRT-TRD-VL/Partner/ALL/Product/Food
Yepiz S., B. L. y Ballesteros G., M. (2021). «Beneficios fiscales del sector primario, agricultura, ganadería, silvicultura y pesca». Indiciales, 1 (1), 94-106. https://indiciales.unison.mx/index.php/Indicial/article/view/11
Zhan, S., Zhang, H. y He, D. (2018). «China’s flexible overseas food strategy: food trade and agricultural investment between Southeast Asia and China in 1990-2015». Globalizations, 15 (5), 702-721. https://doi.org/10.1080/14747731.2018.1491688